Matjesill i foliepaket
4 matjesillfiléer
4 hårdkokta ägg, hackade
12 kokta färskpotatisar, skivade
2 rödlökar, hackade
2 dl dill, hackad
Aluminiumfolie, 4 bitar ca 70 cm lång
smör eller margarin
Gör så här:
Dubbelvik folien och lägg en ordentlig klick smör på den ena sidan (så att man kan vika den andra sidan). Lägg först sillfiléerna delade. Strö över löken, ägg och dill. Avsluta med en klick smör. Vik ihop folien till ett paket. Lägg paketen på grillen cirka 10-12 minuter.
Smaklig måltid.
Jan Bergström
Elsies sardiner
1 kg strömming rensas, men låt ryggbenet vara kvar, lägg tätt i en smörad form. Vispa samman 3 tsk salt, 1 dl matolja, 4 msk strösocker, 1 tsk grovstött vitpeppar, 1 tsk kryddpeppar, 1 msk oregano, 1 burk passerade tomater. Slå detta över fisken. Grädda i ugn 175 gr cirka 20 min.
Smaklig måltid.
Gubbröra med Skärgårdsknäcke
½ rödlök, 3 dl gräddfil, 1 dl majonäs, 2 kokta potatisar, 2 burkar matjesill+spad, 2 tsk stenbitsrom, 1 knippe dill, 2 kokta ägg, 1 tärnat äpple, salt och peppar.
Gör så här:
Hacka potatis, matjesill, ägg, äpple & rödlök i mindre bitar. Rör ihop gräddfil & majonäs till en sås. Blanda hacket och smaka av med stenbitsrom, dill, salt & peppar.
Servera med Skärgårdsknäcke från Skärså – ett rustikt knäckebröd
Recept av Carina Andersson, Funemässen, inlämnat av Eilert Andersson.
Gädda a la Göran
Då det blir Gädda brukar jag ta de tjocka bitarna med Y-benen för malning till paté. Sidobitarna panerar och steker jag. Gör sedan en sås på gräddmjölk eller 15% grädde uppvispad med senap. Låt ej koka, risk att det skär sig. Sätt lite färg med soya, smaka med kryddor, främst salt naturligtvis.
Vips har du en benfri gäddgryta. Har du en mindre gädda går det bra att använda stjärtbiten också.
Göran Strandow
2 ägg
2 kkp socker
2 kkp mjöl
50 g smör
flisad mandel
Smält smöret i en gjutjärnspanna som kan användas i ugn.
Vispa äggen tillsammans med socker, blanda ner mjölet och slutligen det smälta smöret.
Häll smeten i gjutjärnspannan. Strö över flisad mandel efter smak.
Sätt in i 225 graders ugn och grädda i 17 minuter.
Denna kaka serveras vid alla högtidliga tillfällen i Söderhamn.
Receptet kommer från Barbro Olsson boende på Hamnskär i Söderhamns skärgård.
Mycket god att avnjuta till kaffe eller te.